Syrop daktylowy – doskonała alternatywa dla cukru

Syrop daktylowy uzyskuje się z owoców pochodzących z palmy daktylowej. Jest bardzo smaczny, a jednocześnie wspomaga różne dolegliwości organizmu. Jednak nie należy przesadzać z jego ilością, gdyż wtedy zaczyna szkodzić, zamiast pomagać.

Syrop przygotowany przy pomocy daktyli wygląda bardzo atrakcyjnie. Uwagę zwraca piękny brązowo-złoty kolor oraz gęsta konsystencja. Jest to bardzo popularny dodatek w trakcie gotowania w kuchni afrykańskiej oraz azjatyckiej, jednak w Polsce nie doczekał się jeszcze tak dużej popularności. Znajduje się na sklepowych półkach, ale jednocześnie można przygotować go samodzielnie.

Syrop z daktyli powstaje przy pomocy przetworzonych owoców, dzięki czemu nie ma aż tylu cennych właściwości, jak surowe daktyle. Brakuje w nim błonnika pokarmowego, dzięki czemu cukier i fruktoza są szybko wchłaniane do krwi. Skutkuje go gwałtownym podniesieniem poziomu cukru we krwi, co nie sprzyja osobom, które zmagają się z problemami z produkcją insuliny w organizmie.

W syropie występują cenne minerały, czyli potas, magnez i wapń, dzięki którym poprawia się funkcjonowanie układu krążenia. Zyskują na tym również mięśnie. W dalszej kolejności warto wspomnieć o obecności witaminy A, C oraz E. Wymienione witaminy odpowiadają za redukcję stresu oksydacyjnego, co odbywa się, dzięki usunięciu z organizmu wolnych rodników. W syropie występują także witaminy z grupy B, dzięki czemu człowiek ma o wiele mniejsze ryzyko zmagania się z problemami ze strony układu nerwowego. W syropie występują substancje, które działają tak samo jak salicylany występujące w aspirynie. W związku z tą cechą, syrop wykazuje właściwości antybakteryjne, przeciwzakrzepowe, przeciwzapalne oraz przeciwbólowe. W trakcie zakupów należy skontrolować skład produktu i upewnić się, że powstał on jedynie przy pomocy daktyli oraz wody. Należy wystrzegać się syropów, w których składzie występują dodatkowe ilości cukrów oraz innych substancji o działaniu konserwującym.

Z syropu daktylowego nie należy korzystać codziennie, ale jego stosowanie dwa, trzy razy w tygodniu przyniesie bardzo dobre rezultaty. W pierwszej kolejności można zauważyć wspieranie układu odpornościowego, poprawę pracy mięśni, redukcję stresu oksydacyjnego, zwiększenie zasobów energetycznych w organizmie oraz pozytywny wpływ na układ sercowo-naczyniowy. Sprawia, że skutki uboczne związane z menopauzą są znacznie mniej odczuwalne, syrop poprawia przemianę materii, koi układ nerwowy oraz opóźnia procesy starzenia. Zmniejsza również ryzyko występowania niedokrwistości.