Poznaj miłorząb japoński, czyli dobro zawarte w niepozornej roślinie

Miłorząb wykorzystywany jest nie tylko w lekach, ale sprawdza się również w kosmetykach. Słynie przede wszystkim ze zbawiennego wpływu na skórę, poprawia pamięć, a do tego sprawia, że szansa na wystąpienie udaru mózgu zdecydowanie pomniejsza się.

Jakie właściwości posiada miłorząb japoński?

Miłorząb to silna roślina, która przetrwała wiele setek tysięcy lat. Jest ona odporna na zarazy oraz silnie trujące substancje, a to wszystko ze względu na występowanie w niej substancji bioaktywnych. Roślina posiada ich przeszło 60. Warto wymienić flawonoidy, biflawony, terpeny, steroidy oraz hydroksykwasy.

Wyciąg z miłorzębu używa się zarówno w trakcie produkcji kosmetyków, jak również przyjmuje się go w formie suplementów diety. Jest to rozwiązanie, które sprawdzi się u pań, które pragną pozbyć się cellulitu. Jest to związane z występowaniem w nim flawonoidów, które sprawiają, że mikrokrążenie skóry zdecydowanie przyspiesza. Oprócz tego miłorząb sprawia, że stan naczyń krwionośnych poprawia się, a tkanki są lepiej odżywione, dzięki czemu rozkładanie tłuszczu w ciele kobiety odbywa się właściwie.

Jest to roślina, która przyda się nie tylko kobietom, gdyż panowie także skorzystają z jej cennych właściwości. Mowa przede wszystkim o walce z impotencją. Wyciąg z rośliny jest lepszym rozwiązaniem niż stosowanie popularnej viagry. Aby u mężczyzny mogła pojawić się erekcja musi mieć miejsce reakcja psychologiczna, nerwowa oraz naczyniowa. Kiedy wyciąg z miłorzębu stosowany jest codziennie zwiększa się dostępność tlenku azotu w penisie, dzięki czemu mięśnie gładkie rozluźniają się. Wszystkie te czynności sprawiają, że zbliżenie z partnerką powinno zakończyć się sukcesem, a nie tak jak w poprzednich przypadkach – rozczarowaniem.

Miłorząb japoński to także wsparcie dla skóry problematycznej, między innymi naczyniowej. Jest to związane z występowaniem sporych ilości flawonoidów. Związki te doskonale wspomagają mikrokrążenie skóry oraz wzmacniają ścianki naczynek.

Dzięki roślinie starzenie się skóry przebiega znacznie wolniej. Zawdzięczamy to obecności flawonoidów oraz terpenów, które doskonale nadają się do tego typu zadań. Flawonoidy to bardzo mocno działające antyoksydanty, które ochraniają skórę człowieka przez niekorzystnym wpływem promieni UV. Oprócz tego, kwas askorbinowy nie utlenia się, następuje większa synteza kolagenu i co za tym idzie stabilność tkanki łącznej czerpie z tego korzyści. Dzięki miłorzębowi zmarszczki są mniej widoczne oraz nie pojawiają się tak szybko jak w przypadku stosowania innych kosmetyków.