Pokrzywa – cudowna roślina, którą można znaleźć wszędzie

Wiele osób kojarzy pokrzywę z bólem, gdyż co prawda zetknięcie z nią nie należy do najprzyjemniejszych, ale mimo wszystko warto myśleć o jej cennych właściwościach. Używa się jej zarówno do przygotowania herbaty, jak i naparu używanego w celach medycznych. Jest to związane z jej właściwościami antybakteryjnymi. Dlaczego warto pić pokrzywę?

Jakie właściwości ma pokrzywa?

Pokrzywa jest jedną z cenniejszych roślin, którą można znaleźć dosłownie na każdej łące, polu, a nawet wyrasta ona w ogródkach. Używa się jej z tego względu, że posiada wiele zalet i cennych właściwości. Przede wszystkim sprawia, że organizm zaczyna się wzmacniać i jest bardziej odporny na choroby i dolegliwości. W związku z tą cechą, nie ma lepszego środka w okresie jesienno zimowym. Pokrzywa dodaje energii, stąd warto sięgać po nią, kiedy zmagamy się z wiosennym przesileniem. Dodatkowo posiada właściwości moczopędne. W związku z tą cechą jest to idealny napój dla osób, które muszą żyć z kamicą nerkową bądź ich organizm gromadzi zbyt duże ilości wody.

Omawiana roślina znakomicie wpływa na ogólny wygląd włosów oraz paznokci. Ta cecha z kolei jest związana z obecnością witaminy B1, C, E oraz K. W pokrzywie występują cenne pierwiastki, a dokładnie jest to fosfor, mangan, krzem oraz wapno. W związku z cennymi składnikami, roślina ta rekomendowana jest przede wszystkim dla osób, które mają problemy ze skórą, głównie trądzikiem. Niewątpliwą zaletą związaną z wypijaniem naparu jest wsparcie, które otrzymuje wątroba, trzustka oraz żołądek. Układ trawienny, występujące regularnie biegunki czy nieżyt jelit to kolejne przyczyny, które sprawią, że do diety naprawdę warto wprowadzić pokrzywę. To rozwiązanie także na problemy natury kosmetycznej, gdyż łupież można zwalczyć przy pomocy naparu z pokrzywy, a z kolei kiedy płucze się nią usta znika nieprzyjemny zapach.

Jest to zdrowa roślina, która posiada wiele cennych właściwości, jednakże w trakcie jej stosowania konieczne jest przestrzeganie konkretnych zasad. W pierwszej kolejności nie można spożywać więcej niż cztery filiżanki na dzień. Nie można jej pić w nieskończoność, gdyż wypłukuje ona sole mineralne z organizmu. Oprócz tego odpowiada ona za obniżenie poziomu cukru we krwi. Ta cecha wpływa przede wszystkim na osoby zmagające się z cukrzyca, gdyż w ich przypadku po herbatę z pokrzywy nie można sięgać bez porozumienia z lekarzem prowadzącym. Kolejne przeciwwskazanie to schorzenia dotyczące narządów rodnych, chodzi głównie o nowotwór, mięśniaki i występujące krwawienia. Przewlekłe choroby nerek także sprawiają, że roślina ta nie powinna znaleźć się w diecie.