L-arginina – właściwości

Aminokwas często znajdujący miejsce w diecie sportowców, to l arginina. Jest to składnik ważny w jadłospisie nie tylko osób trenujących, ale i tych, którzy zmagają się z chorobami serca oraz naczyń krwionośnych. Aminokwas ten należy do grupy aminokwasów endogennych.

L-arginina co to jest?

L-arginina to aminokwas endogenny. Choć nie jest niezbędny w codziennej diecie zdrowych osób, których aktywność fizyczna jest jedynie umiarkowana, odkryto, że spełnia wiele ważnych funkcji w ludzkim organizmie. Z tego względu znalazł swoje miejsce w rozmaitych suplementach diety.

L arginina stanowi element cząsteczkowy budujący białko. W organizmie aminokwas ten może być wytwarzany z kwasu glutaminowego i proliny.

Arginina działanie

Arginina bierze udział w w wytwarzaniu tlenku azotu, który odpowiada między innymi za zachowanie szczelności naczyń krwionośnych. Jeśli w organizmie zostaje zapewniony prawidłowy poziom l-argininy, można liczyć na regulację ciśnienia tętniczego krwi oraz profilaktykę choroby wieńcowej. U osób z wysokim poziomem cholesterolu, l arginina normalizuje agregację płytek. U mężczyzn z kolei pozytywnie wpływa na erekcję prącia, dzięki czemu może być pomocna w stwierdzonych zaburzeniach wzwodu. Niezbędna jest również do produkcji nasienia, pomaga utrzymać normalną ilość i ruchliwość plemników.

L arginina wspomaga funkcje immunologiczne, a suplementacja tym aminokwasem, jest w stanie poprawić syntezę kolagenu. Tę właściwość wykorzystuje się w procesach naprawy tkanek po zabiegach chirurgicznych.

Arginina w jakich produktach występuje

Ilości l argininy produkowane w organizmie są niewielkie, dlatego w niektórych sytuacjach wskazana jest dodatkowa suplementacja. Spośród produktów spożywczych, aminokwas ten można znaleźć w produktach pochodzenia zwierzęcego oraz roślinnych. L arginina obecna jest w wołowinie i wieprzowinie, orzechach ziemnych i laskowych, kaszy gryczanej, soi, sezamie i czekoladzie.

Większe zapotrzebowanie na l argininę wykazują mężczyźni zmagający się z bezpłodnością, sportowcy, osoby przebywające infekcje i leczące rany pooperacyjne oraz po oparzeniach, a także z marskością wątroby.