5 ciekawostek na temat miedzi

naczynia-miedziane

Miedź to bardzo cenny pierwiastek, który zostaje powszechnie wykorzystywany w garncarstwie oraz innych dziedzinach. Wiąże się z wieloma korzyściami, przede wszystkim przedłuża świeżość przechowywanej wody czy potraw i nadaje im głęboki, wyraźny smak. Czego jeszcze nie wiesz na temat miedzi?

Miedź – przydatne informacje na temat pierwiastka

Miedziane naczynia cieszą się coraz większą popularnością, co jest uwarunkowane cennymi właściwościami i wytrzymałością. Nietrudno ją rozpoznać ze względu na bardzo charakterystyczną czerwono-metaliczną kolorystykę. Co ciekawe, to pierwszy metal, który został poddany obróbce. Zaraz po nim ludzie zajęli się obróbką złota i żelaza meteorytowego, ale to właśnie miedź zyskała największe zainteresowanie. Już wiele tysięcy lat temu miedziane naczynia były wykorzystywane do przygotowania oraz spożywania jedzenia, oraz w celach dekoracyjnych. Jak daleko sięga historia? Sprawdzone zapiski informują, że miedzi używano już przeszło 10 000 lat temu. W 3300 p.n.e. wykonano topór, w którym głowa składała się z czystej miedzi. To niepodważalny dowód na używanie tego pierwiastka.

Miedź to jeden z najważniejszych pierwiastków, kiedy chodzi o żywienie ludzi, gdyż organizm potrzebuje go do stworzenia komórek krwi.

Najwięcej miedzi można znaleźć w zbożach, fasoli, warzywach liściastych oraz fasoli. Kiedy spożyjesz jej za dużo, możesz narazić się na wystąpienie biegunki, anemii, a nawet żółtaczki.

Co jeszcze warto wiedzieć na temat miedzi?

Miedziane naczynia, jak i sama miedź wykazują właściwości antybakteryjne. Jeśli w Twoim domu znajdują się mosiężne klamki (stop miedzi) to zyskujesz pewność, że unikniesz przeniesienia chorób przez odwiedzające osoby, kurierów czy listonosza. Co ciekawe metal jest pierwiastkiem toksycznym dla bezkręgowców. Ta cenna właściwość przydaje się w trakcie budowania statków, do których nie przyczepiają się wąsonogi oraz małże. To szybki i skuteczny sposób na zwalczenie glonów.

Miedź to znany i popularny przewodnik ciepła i elektryczności, po którym przez długi czas nie widać żadnych oznak zużycia (brak pogłębiającej się korozji). Miedziane naczynia zyskują coraz większą popularność i coraz częściej zastępuję modele teflonowe oraz metalowe. Pierwiastek utlenia się, dzięki czemu generuje tlenek miedzy albo patynę. Z metalu wykonuje się także dekoracje do domów, grzejniki krany. Jubilerzy dodają miedzi do złota i srebra, dzięki czemu poprawiają właściwości mechaniczne biżuterii.